Fråga 2016/17:1384 Hamnstrejken i Göteborg

av Lars Hjälmered (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Göteborgs hamn är Sveriges största hamn. Hamnen är lokal men har en nationell betydelse. En stor del av den svenska importen och exporten passerar genom Göteborg. Exempelvis går ungefär sex av tio containrar som ska till eller från Sverige via containerhamnen i Göteborg. Svenska företag och svensk ekonomi är beroende av att logistiken i samt till och från Göteborgs hamn fungerar.

Det pågår en konflikt i Göteborgs hamn sedan drygt ett år. Sveriges Hamnar och Transportarbetareförbundet har ett gällande kollektivavtal som reglerar verksamhet för hamn- och stuveriarbete i Sverige. Med ett gällande kollektivavtal följer fredsplikt, alltså att stridsåtgärder inte ska vidtas från arbetsgivare eller arbetstagare när man väl kommit överens.

I containerhamnen i Göteborg är situation den att det finns en annan facklig organisation som nu vidtar stridsåtgärder. Detta trots att arbetsgivaren och den avtalsslutande fackliga organisationen är överens och har tecknat ett kollektivavtal. Detta utmanar de principer som finns om hur avtal på arbetsmarknaden förhandlas fram, tecknas och vårdas på arbetsmarknaden.

Stridsåtgärderna får också stora effekter på Göteborgs hamn och dess kunder – såväl direkta ekonomiska effekter som att stridsåtgärderna skapar en osäkerhet om tillförlitligheten i dessa viktiga hamntransporter. För ett företag inom handeln var exempelvis två av tre containrar försenade förra månaden, något som ställer till stora problem med extra arbete och extra kostnader för företaget. Andra får betala extra kostnader för markhyra när deras gods inte kommer med fartyg som det var tänkt. Därtill får konflikten tydliga, negativa miljöeffekter då stora godsmängder nu läggs över på vägtransporter i Sverige och internationellt.

Regeringen har genom arbetsmarknads- och etableringsministern gett Medlingsinstitutet i uppdrag att kartlägga hur vanligt det är på svensk arbetsmarknad med en sådan konflikt som nu sker i Göteborgs hamn. Uppdraget ska redovisas i slutet av 2017 och handlar om att kartlägga, inte att föreslå, lösningar. Ministern har därtill i svar på en tidigare fråga från undertecknad sagt att ”regeringen fortsätter följa frågan nära”. Sedan det svaret lämnades har läget i hamnen ytterligare förvärrats, senast med blockad och lockout. Det är nu dags att vidta åtgärder såsom ändrad lagstiftning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka konkreta initiativ avser ministern att ta för att bidra till att lösa konflikten i Göteborgs hamn?