Fråga 2016/17:1380 Nya föreskrifter för djurhållning utan vetenskapligt råd

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Jordbruksverket ser över föreskrifter för djurhållning, L100, motiverat med den nya livsmedelsstrategin. Bland annat blir föreskrifterna djurslagsspecifika. Dessa förändringar är ute på remiss. Remisstiden för dessa omfattande ändringar är mycket kort. Många föreskrifter föreslås förändras. Konsekvensutredningarna kan kritiseras för att de inte är tillräckligt omfattande samt att de inte bygger på forskning, vetenskap eller evidens. 

Djurskyddsutredningen föreslog bland annat ett vetenskapligt råd för Jordbruksverket. Det krävs ingen ny djurskyddslag för att införa ett sådant vetenskapligt råd. Regeringen har aviserat att detta vetenskapliga råd ska införas. Detta råd är inte infört ännu. 

En möjlig tolkning är att Jordbruksverket skyndar på de nya föreskrifterna för att genomföra detta innan det vetenskapliga rådet finns på plats. Detta urholkar djurskyddet i praktiken och minskar även medborgarnas förtroende för det svenska djurskyddet. 

Det nya vetenskapliga rådet bör rimligen finnas på plats innan Jordbruksverket genomför omfattande förändringar i föreskrifterna, annars sker stora förändringar med bristande konsekvensanalys och på vek vetenskaplig grund.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht: 

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att det nya vetenskapliga rådet finns på plats innan Jordbruksverket genomför omfattande förändringar i föreskrifterna?