Fråga 2016/17:1374 Nyanländas etablering på arbetsmarknaden

av Margareta Cederfelt (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Enligt Arbetsförmedlingen stiger nu antalet arbetslösa, och det gäller framför allt nyanlända som fått uppehållstillstånd och nu skrivits in på Arbetsförmedlingen. Att konstatera att ökningen av antalet arbetslösa var väntad är inte acceptabelt, vilket företrädare för Arbetsförmedlingen gör. I stället bör större fokus läggas på att underlätta för de nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden. Tidigare statistik har visat att väntetiden för att få ett första jobb för den som är utrikesfödd kan uppgå till så lång tid som nio år. I april var 364 000 personer inskrivna som arbetslösa, en ökning med 4 000 personer på ett år. Andelen arbetslösa, 7,5 procent, är oförändrad. I slutet av månaden låg arbetslöshetsnivån för inrikesfödda på 4 procent, jämfört med 22,1 procent bland utrikesfödda.

Detta är naturligtvis inte acceptabelt, vare sig diskrepansen i arbetslöshet mellan utrikesfödda och inrikesfödda eller svårigheten att få arbete. De negativa effekterna av långvarig arbetslöshet är stora för såväl individen som samhället. Därför är det dags att tänka om och tänka nytt för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden för nyanlända.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att underlätta för alla att få ett arbete, också de nyanlända, samt när i tid kommer dessa åtgärder att vidtas?