av Margareta Cederfelt (M)
till Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Bostadsbristen i Sverige har eskalerat under de senare åren. Från att tidigare framför allt ha varit ett storstadsrelaterat problem är det nu i det närmaste ett nationellt problem. Enligt en undersökning gjord av Demoskop anser nio av tio kommunpolitiker att byggbehovet är stort. Enligt Boverket bedömer 255 av 290 kommuner att det är underskott på bostäder på marknaden. 92 procent av kommunpolitikerna anser att behovet av att bygga nya bostäder i deras kommun är mycket stort eller stort. Totalt 58 procent svarar att tillgången till bostäder är mycket dålig eller dålig i deras kommun. Endast 12 procent menar att den är mycket bra eller bra. Störst behov av nyproduktion anser kommunpolitikerna att det finns i storstäderna. Men den låga tillgången till bostäder oroar i stora delar av landet. Det råder även en betydande oro över hinder för nybyggnation.
Uppfattningarna om åtgärder för att komma till rätta med bostadsbristen är varierande, tydligt är dock att byggandet måste öka och det snarast. Problem som kommunpolitiker lyfter fram är bland annat regelkrångel som överklaganden av detaljplaner och bygglov, skydd av riksintressen, strandskyddsregler, energikrav och arbetskraftsbrist. Ytterligare hinder för nybyggnation som nämns är hushållens betalningsförmåga för hyresrätter och bristande möjlighet att ombesörja finansiering vid köp av bostäder. Även bristen på lokal infrastruktur lyfts fram som ett tillväxtproblem av politiker som är verksamma i glesbygdskommuner.
Demoskops undersökning visar tydligt att behovet av nybyggnationer är omfattande och akut. Regeringen har inte visat tillräcklig handlingskraft för att bostadsbristen ska åtgärdas. Det behövs åtgärder per omgående för att göra det möjligt för fler människor att få en bostad.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:
Kommer statsrådet att omgående agera för att åtgärda bostadsbristen så att fler människor får möjlighet till en egen bostad?