Fråga 2016/17:1361 Handel med biogas

av Karin Svensson Smith (MP)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Ekonomin är kärv för svenska biogasproducenter, och situationen blir allvarligare för varje dag som går. De senaste veckorna har beslut om flera nedläggningar av anläggningar tagits runt om i landet, och flera anläggningar ligger i farozonen om inte lönsamheten förbättras i närtid. Byggandet av planerade anläggningar har också skjutits upp på grund av den osäkra framtiden.

En av de främsta orsakerna är den ojämna konkurrensen mellan svensk biogas och importerad biogas från bland annat Danmark och Nederländerna. Biogas från dessa länder får produktionsstöd i sina hemländer och när gasen importeras till Sverige subventioneras den ytterligare med skattebefrielse. Denna gas subventioneras således dubbelt. Detta medför att importerad gas blir billigare än den svenskproducerade gasen och att många leverantörer därför väljer den importerade gasen. Svenska biogasproducenter får därmed svårt att hitta efterfrågan för sin biogas.

Om Sverige ska kunna bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer är biogas ett av flera nödvändiga verktyg. Att framställa biogas av organiskt avfall är ett självklart inslag i en cirkulär resurshantering.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att försäkra att EU:s inre marknad fungerar så att svensk biogas får konkurrera på lika villkor som den importerade biogasen och att den svenskproducerade biogasen inte konkurreras ut?