av Gunilla Nordgren (M)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Den 2 maj 2017 beslutade regeringen att inte förlänga identitetskontrollerna vid Öresund. Beslutet började gälla med mycket kort varsel och id-kontrollerna togs bort vid midnatt den 3 maj.
Många som pendlar mellan Sverige och Danmark gläds åt att deras resor förhoppningsvis blir lättare framöver. Hur detta beslut kommer att påverka antalet asylsökande till Sverige återstår att se, då det finns en risk att antalet asylsökande återigen ökar. Regiontrafiken i Skåne har i nuläget meddelat att tidtabellerna inte ska ändras.
Enligt regeringens beslut ska gränskontrollerna skärpas samtidigt som id-kontrollerna tas bort. Polisen har kallat till ett krismöte då de saknar resurser för att skärpa gränsbevakningen. Enligt polisen arbetar i dag ca 130 personer med gränskontroller och det antalet behöver nu öka kraftigt. Polisen kommer att behöva anställa fler och även fortutbilda fler poliser.
Regeringen menar att man redan har ökat anslaget till polisen med 700 miljoner kronor. De pengarna behövs till löneökningar och för att täcka underskott, inte minst i Polisregion Syd.
Gränskontrollerna är i dag långt ifrån 100-procentiga, vilket ibland påstås. Ett exempel där gränskontrollerna har visat sig vara otillräckliga är vid Hyllie station i Malmö.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Avser statsrådet och regeringen att tillskjuta polisen resurser för att täcka de ökande kostnaderna för skärpta gränskontroller samt för att undvika en ökad brist på poliser som arbetar med brottsutredningar och med att skapa trygghet på gator och torg?