Fråga 2016/17:1351 Förstärkt gränskontroll och polisens kapacitet

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tisdagen den 2 maj meddelade regeringen att id-kontrollerna över Öresund ska avvecklas omgående. Som kompensation för detta vill regeringen skärpa de gränskontroller som gäller i Sverige sedan 12 november 2015.

I dag ligger hela ansvaret för befintlig gränskontroll på Polisregion Syd. Det är en region som redan i dag är hårt ansträngd med bland annat mordvågen och oroligheterna i Malmö. Flertalet kommuner inom regionen har aviserat att de nästan helt saknar poliser i sina respektive kommuner eftersom dessa har kommenderats till Malmö eller gränskontrollen.

Då gränskontrollen nu, enligt regeringens uttalade ambition, ska förstärkas och bli heltäckande uppkommer frågor på hur gränskontrollen ska kunna utföras av Polismyndigheten och samtidigt tillåta erforderlig polisnärvaro i övriga delar av landet.

Enligt min mening måste Polismyndigheten ges reella möjligheter att de facto kunna utföra de order som regeringen aviserat. Under rådande omständigheter torde en förstärkt och heltäckande gränskontroll vara ytterst svårgenomförbar utan hjälp från övriga landet.

Mina fråga till statsrådet Anders Ygeman blir med anledning av ovanstående:

 

Hur tänker statsrådet och regeringen säkerställa att förstärkt gränskontroll kan genomföras utan att polisens brottsbekämpande kapacitet och förmåga i Polisregion Syd försvagas, och har statsrådet och regeringen för avsikt att tillföra polisen i regionen ytterligare medel för att kunna utföra sitt uppdrag?