Fråga 2016/17:1348 Konsekvenserna av borttagande av id-kontroller

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tisdagen den 2 maj meddelade regeringen att id-kontrollerna över Öresund ska avvecklas omgående. Som kompensation för detta vill regeringen skärpa de gränskontroller som gäller i Sverige sedan 12 november 2015.

Såväl id-kontrollerna som gränskontrollerna har medfört att inflödet av flyktingar minskat visavi 2015 samt att Sverige haft bättre kontroll på dem som kommer till vårt land.

Genom ett minskat inflöde av asylsökande på grund av id-kontrollerna på Kastrup i Danmark har polismyndigheten kunnat minska sin personalstyrka vid gränskontrollen i Hyllie i Sverige.

Eftersom regeringen meddelat att id-kontrollerna ska upphöra omgående får detta självfallet en omedelbar påverkan på Polismyndighetens närvaro i Sverige.

Regeringen har meddelat att de har för avsikt att ge Polismyndigheten ökade möjligheter till tekniska kontroller, vilket säkerligen är välkommet.

När detta ska ske har dock inte preciserats av regeringen, vilket medför att gränsen nu står relativt oförberedd på en eventuell ökning i inflödet av asylsökande.

Frågan är hur regeringen menar att polismyndigheten ska agera för att säkerställa att gränskontrollerna ska utföras redan nu, innan regeringen uppfyllt sitt löfte om bättre möjligheter till tekniska kontroller.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman blir med anledning av det ovan sagda: 

 

Kommer statsrådet att vidta några åtgärder direkt för att säkerställa att det inte blir ett glapp i tiden mellan id-kontrollernas borttagande och de förstärkta gränskontrollernas införande?