Fråga 2016/17:1345 Samverkan mellan brottsbekämpande myndigheter

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vapen och narkotika går hand i hand i de kriminella kretsarna. All kriminell verksamhet handlar i grund och botten om pengar, och narkotikahandeln är inget undantag. För att kontrollera narkotikahandeln i ett område använder sig de kriminella av insmugglade skjutvapen. Resultatet ser vi i dag i våra storstäder.

Tullen gör flest kontroller vid Öresundsbron och i färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör. En tydlig trend de senaste åren är att smugglingen av olika former av narkotika har ökat. Enbart i Malmö och Helsingborg beslagtog tullen till exempel 25 kilo heroin under förra året. Även beslagen av vapen och farliga föremål har ökat och uppgick till drygt 950 i fjol, vilket är en ökning med hela 44 procent på två år. Tyvärr är mörkertalet stort, och beslagen är bara toppen av ett isberg.

Ett problem är att brottsbekämpning består av olika delar som olika myndigheter ansvarar för. Om tillgången av vapen och narkotika stryps riktar det ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten. Därför är tullens arbete att utföra kontroller vid landets gränser mycket viktigt. Men de vapen och narkotika som slipper igenom tullens nät blir en fråga för polisen.

Även andra myndigheter, exempelvis Ekobrottsmyndigheten, drar sitt strå till stacken. De brottsbekämpande myndigheternas uppdrag går hand i hand, och för att nå ett fullgott resultat är det av största vikt att de olika myndigheterna har ett fungerande samarbete.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka samverkan mellan våra olika brottsbekämpande myndigheter i syfte att stoppa smugglingen av vapen och droger?