Fråga 2016/17:1344 Arbetsmarknadspraktik hos danska anordnare

av Boriana Åberg (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I Öresundsregionen bor det knappt fyra miljoner invånare som har allt att vinna på en ökad integration av arbetsmarknaderna på båda sidor sundet. 2012 presenterade OECD en analys av Skånes förutsättningar, där det konstaterades att Sveriges bnp skulle öka med 40 procent om sysselsättningsgraden och produktiviteten var på samma nivå som i övriga Sverige.

Vi som bor i Skåne upplever inte gränsen mellan Sverige och Danmark som en nationsgräns. Många av oss passerar gränsen dagligen för att arbeta eller studera på den danska sidan, och resan skiljer sig inte från vilken pendlingsresa som helst i någon annan del av landet. Varje dag sker runt 90 000 resor över Öresund.

Men trots att danskar och svenskar i årtionden har pendlat över sundet, och många av de byråkratiska hinder som uppstår när människor bor i ett land men arbetar i ett annat har lösts, finns det fortfarande ett antal onödiga hinder kvar. Ett av dem är bristen på flexibilitet när det gäller möjligheten för svenskar att genomföra arbetsmarknadspraktik hos danska anordnare i Danmark.

Regelverket medger att en svensk kan få delta i arbetsmarknadspolitiska program utanför Sveriges gränser, men det kräver särskilda skäl. Den som anordnar praktiken måste dock var en svensk juridisk person, vilket diskvalificerar danska anordnare. Detta skapar hinder som helt i onödan bidrar till minskad sysselsättningsgrad i Skåne.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att reformera regelverket så att svenska medborgare kan göra arbetsmarknadspraktik hos danska anordnare?