Fråga 2016/17:1341 Taiwan i WHO och WHA

av Hans Rothenberg (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Taiwan uppmanar Världshälsoorganisationen (WHO) att bjuda in landet till WHA 2017 och uppmanar det internationella samfundet att stödja landets deltagande i denna församling som syftar till att gynna hela mänskligheten.

För nio år sedan var Taiwan inbjudet av WHO att delta i det 62:a WHA som observatör. Sedan dess har Taiwans aktiva deltagande i WHA och WHO:s tekniska möten förbättrat sjukdomsbekämpningen i Taiwan och andra länder runt om i världen.

Taiwan strävar efter att fortsätta sitt deltagande i WHO, inklusive programmet Health Emergencies, för att bidra till globala insatser för att uppnå de hållbara utvecklingsmålen till 2030. De omfattar bland annat att motverka spridning av epidemier och öka livsmedelssäkerheten.

Taiwan kan på ett aktivt sätt vara WHO behjälpligt för att bygga ett robust globalt hälsosystem. Taiwans deltagande i WHO under de senaste åtta åren har gjort det möjligt för Taiwan att dela erfarenheter med andra länder, att rapportera och ta emot upplysningar om sjukdomsförebyggande information snabbt och att bättre kunna bidra till hälsan över hela världen. Taiwans fortsatta deltagande i WHA och andra WHO-relaterade mekanismer skulle bidra kvalitativt för fortsatta insatser på området. Trots dessa insatser och ambitioner har Taiwan inte blivit inbjudet till WHA:s möte i Genève den 22–31 maj 2017.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka insatser har statsrådet och regeringen gjort för att även fortsättningsvis aktivt involvera Taiwan i arbetet i WHO och WHA?