Fråga 2016/17:134 Statens försäljning av SAS

av Sofia Fölster (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Regeringen har nyligen aviserat att det statliga ägandet i SAS ska minska. 19 miljoner stamaktier som motsvarar närmare 6 procent av det svenska statliga ägandet ska säljas, vilket minskar statens ägarintresse i SAS från 21 till 17 procent. Att minska det statliga ägandet i SAS är välkommet men det finns frågetecken kring hur försäljningen genomförs i och med att man från regeringens sida bundit upp sig vid en så kallad överlåtelsebegränsning, lock-up, som förhindrar ytterligare avyttring inom 180 dagar. Någon konkret tidsplan för när resten av det statliga ägandet ska vara avyttrat finns inte heller.

SAS är ett bolag som gått med förlust under stora delar av senare år. Första kvartalet 2016 gjorde bolaget en förlust på 309 miljoner kronor, vilket följer på den förlust som redovisades i januari 2016 på ca 500 miljoner kronor. Det finns ingen anledning att svenska skattepengar ska gå till att stötta ett flygbolag som verkar på en fri marknad men som uppenbarligen inte attraherar tillräckligt många resenärer.

Utifrån detta vill jag därför fråga närings-och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Varför har närings- och innovationsministern inte lagt fram en konkret tidsplan för när hela det statliga ägandet i SAS ska vara avyttrat och varför minskas inte det statliga ägandet mer kraftfullt redan via denna försäljning?