av Beatrice Ask (M)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Sverige har rekordmånga asylsökande. Efter prövning av respektive ärende gäller att de som fått avslag på sin ansökan ska lämna Sverige. Det är en rimlig ordning. Personer som inte frivilligt lämnar landet blir ett ärende som överlämnas till polisen för avvisning. Tyvärr avviker många personer. I vissa ärenden kan beslut om förvar tas.
Tidningen Kvällsposten har rapporterat att polisen tvingas släppa personer som tagits i förvar i väntan på utvisning på grund av platsbrist i Migrationsverkets förvarsanläggningar. Några av dem som släppts har varit kriminella som fått utvisning som en del av sin påföljd, medan andra har spärrats för inresa i Schengen av andra länder eller fått avslag på sin asylansökan.
Migrationsverket har i dag 357 förvarsplatser runt om i landet, varav 100 platser tillkom under hösten 2016. Samtidigt har myndigheten i en skrivelse till regeringen bedömt behovet till 420 platser i normalläge och 120 beredskapsplatser. Migrationsverket gör alltså själva bedömningen att antalet förvarsplatser inte är tillräckligt för att möta det behov som finns. Man har indirekt också beskrivit sina problem, vilket lett till att man under våren ändrat sina rutiner och numera avvisar ”egna” förvarstagna till förmån för personer som polisen vill överlämna. Det är emellertid knappast en optimal lösning på ett växande problem.
Att personer som ska utvisas släpps från förvar på grund av platsbrist är ett stort problem för polisen och urholkar respekten och förtroendet för myndigheternas förmåga att verkställa utvisningsbeslut. Åtgärder behöver därför vidtas för att säkerställa tillgången på förvarsplatser samt åtgärder som gör att verkställigheten av avvisningsbeslut fungerar.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Vilka åtgärder tänker ministern och regeringen nu vidta för att öka antalet förvarsplatser och säkerställa att personer som ska utvisas inte avviker före verkställigheten?