Fråga 2016/17:1326 Reglerna om överförmyndare, gode män och förvaltare

av Thomas Finnborg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 1 januari 2015 började nya regler om överförmyndare, gode män och förvaltare att gälla. Förändringarna handlade bland annat om enskilda personers rätt att välja företrädare, länsstyrelsens tillsyn av gode män, gode mäns och förvaltares rätt till utbildning och krav på deras kompetens och kvalifikationer.

Eftersom det nu har gått över två år sedan de nya reglerna började gälla så är det lämpligt att följa upp och utvärdera hur de fungerar i praktiken och hur systemet med gode män och förvaltare kan förbättras.

Riksdagen riktade nyligen ett tillkännagivande till regeringen med förslag på förbättringar såsom bättre utbildning för gode män och förvaltare, ett offentligt ställföreträdarregister, ett nationellt blankettsystem och ett system för enhetlig redovisning. Likaså Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att det finns skäl att reformera systemet med överförmyndare, gode män och förvaltare och inkom nyligen med en skrivelse till regeringen med en begäran om att det tillsätts en utredning för att utforma en ny lagstiftning på området.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern och regeringen att vidta några åtgärder med anledning av riksdagens tillkännagivande och SKL:s skrivelse och i så fall när?