av Jessica Rosencrantz (M)
till Statsrådet Anna Johansson (S)
Dådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april visar på sårbarheten i vårt öppna samhälle vad gäller hotet från den internationella terrorismen. Den vitala infrastrukturen och transportsystemet i vårt samhälle är samtidigt attraktiva mål för terrorister då attacker här kan orsaka förödande skada. Säkerheten har sedan 11 september 2001 stärkts avsevärt vad gäller våra flyg men än i dag finns det områden och vitala delar av infrastrukturen och transportsystemet som är mer eller mindre öppna och oskyddade.
I och med allt effektivare metoder för att upptäcka organiserade nätverk av terrorister har vi runt om i Europa försvårat för terrororganisationer att kunna utföra större koordinerade attacker. Därför har både IS och al-Qaida uppmanat sina anhängare att utföra lågteknologiska attacker mot så kallade mjuka mål, vilket vi har kunnat se konsekvenserna av i Nice, Berlin, Jerusalem, London och nu också Stockholm. Med bilar och lastbilar som vapen försöker terroristerna skörda så många oskyldiga människoliv som möjligt.
Regeringen har i efterdyningarna av dådet på Drottninggatan riktat stort fokus på vad lastbilsbranschen kan åstadkomma för att säkra att lastbilar inte kapas eller hyrs i syfte att utföra terrordåd. Det är en aspekt som förstås bör undersökas närmare, men attentatet i Berlin pekar dock på svårigheterna för branschen att ensam hantera problemen, och risken att lastbilschaufförerna utsätts för fara kan öka om startfunktionen till lastbilen blir alltför tätt kopplad till den rättmätiga föraren av fordonet. I Berlin blev lastbilschauffören mördad och lastbilen som redan var försedd med automatiska bromsar kunde ändå användas för att utföra dådet.
Något vi inte talat lika mycket om i Sverige men som är en potentiell stor säkerhetsrisk är hotet mot tågtrafiken och dess passagerare. I augusti 2015 försökte exempelvis en 26-årig man från Marocko genomföra en terrorattack på ett snabbtåg mellan Amsterdam och Paris. 26-åringen var beväpnad med en kalasjnikov med nio magasin men övermannades tack och lov innan dödandet hann börja. Tåg färdas fort, är ofta fullbemannade och saknar det skalskydd som finns kring flygtrafiken. De utgör således potentiella mål för terrorattacker.
Sammantaget är det viktigt att vi gör en helhetsbedömning av risken för att terrorister använder vår infrastruktur och vårt transportsystem för att utföra sina dåd samt av hur vi kan och bör skydda oss mot detta.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra att vår infrastruktur och vårt transportsystem används som medel och mål av terrorister?