Fråga 2016/17:1324 Ökade befogenheter till polisen

av Thomas Finnborg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverige ska ha en trygghet att lita på där brottslighet och terrorism aldrig får vinna. För att försvara vårt öppna och fria samhälle behövs därför en bred palett av nya åtgärder för att ytterligare kunna öka tryggheten i vårt samhälle.

I det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet spelar polisen en central roll. Polisen behöver därför få mer resurser så att de kan bli fler, få bättre betalt och få bättre utrustning. Dessutom behöver polisen få fler verktyg för att kunna stävja brottslighet, identifiera gärningsmän och förbättra möjligheterna att klara upp brott.

Polismyndigheten har i en hemställan till regeringen nyligen skickat in konkreta förslag på hur dess arbete skulle kunna underlättas när det gäller det förebyggande arbetet men också för att bättre kunna hantera och stoppa pågående brottslighet samt terrorattentat.

Polisen måste kunna få utbyta mer information med andra myndigheter men också få tillgång till fler sekretessbelagda uppgifter utan att behöva bryta mot lagen. Ett av polisens konkreta krav är att kunna få automatiserad tillgång till vägtullarnas liveflöde utan att behöva skicka en skriftlig framställan till Transportsstyrelsen vid varje specifikt tillfälle. Snabbheten är av avgörande betydelse för att kunna hitta gärningsmän och förhindra dem att fortsätta att begå grova brott; i dag kan det nämligen ta flera dagar för polisen att få tillgång till fordonspassage som fångas in av kamerorna vid vägtullarna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Delar statsrådet bedömningen att polisen bör få tillgång till vägtullarnas liveflöden och i så fall, vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att det ska bli möjligt?