Fråga 2016/17:1321 Ökad möjlighet till kameraövervakning

av Thomas Finnborg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Sverige ska vi ha en trygghet att lita på. Ett sätt bland flera att öka tryggheten på våra gator och torg är fler trygghetskameror och att öka polisens möjlighet till kameraövervakning. Fler trygghetskameror är nämligen en av flera åtgärder som vi behöver ta till för att stävja brottslighet, identifiera gärningsmän och förbättra möjligheterna att klara upp brott.

I dag krävs det tillstånd från länsstyrelsen för att kunna sätta upp en kamera i brottsförebyggande syfte, en process som kan vara både tidskrävande och snårig. Det naturliga vore i stället att göra det enklare för polisen att själv kunna fatta beslut om behovet av kameror och att det enbart ska krävas en anmälan till länsstyrelsen. Detta bör gälla dels på särskilt brottsutsatta platser, dels på strategiskt viktiga platser. På så sätt skulle vår lagstiftning också mer likna våra nordiska grannländers lagstiftning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Delar ministern bedömningen att det behövs fler trygghetskameror, och vilka åtgärder avser ministern i så fall att vidta för att öka polisens möjligheter till kameraövervakning?