Fråga 2016/17:1317 Ökade uttag på grund av subventionerade läkemedel för unga

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Effekterna av regeringens prioriteringar inom hälso- och sjukvården börjar nu märkas och direkt påverka de ekonomiska möjligheterna att ta fram och genomföra nödvändiga reformer till exempel för att vända vårdens verkligt stora utmaningar: att korta vårdköer, förbättra tillgängligheten och stärka den nära vården för alla. Regeringens medvetna val att tillsammans med Vänsterpartiet prioritera ”gratis” mediciner för barn och unga leder fel.

Regeringen medger själv i sin vårändringsbudget för 2017 att anslaget för läkemedelsförmånerna måste ökas med drygt 1,1 miljarder kronor för 2017. Detta beror, som regeringen uttrycker det på s. 51 i vårändringsbudgeten, på att kostnaderna för läkemedel inom förmånen har ökat mer under perioden än vad som tidigare beräknats och efter de förhandlingar som gjorts med Sveriges kommuner och landsting.

Regeringen är emellertid inte konsekvent i sin analys och förda politik. Av regeringens satsningar i vårändringsbudgeten fördelas knappt 58 procent till läkemedelsförmånerna, däribland ökade kostnader för ”gratis” läkemedel. Därtill hävdar regeringen, på s. 114 i vårpropositionen, att eftersom tillskottet avtar i storlek beräknas utgifterna minska något för 2018.

Socialstyrelsens analys är desto tydligare. Uttagen av läkemedel till barn och unga har ökat. Därtill beror ökningen bland annat på att befolkningen växer och blir allt äldre.

Den del av ökningen inom läkemedelsförmånerna som handlar om att det finns nya, kraftfullare cancermediciner att tillgå är bra. Samtidigt är det inte rimligt att ”gratis” medicin tar en så stor andel av statens nya satsningar inom hälso- och sjukvården. Förbundet Sveriges Farmaceuter kallar gratisreformen för ”anmärkningsvärt dåligt underbyggd”. Cancervård måste gå före gratisreformer. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilken analys gör statsrådet av att uttagen av mediciner för barn och unga ökar, och vilka nya konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka cancervårdens olika behandlingar och behov av koncentration av den avancerade högspecialiserade cancervården?