Fråga 2016/17:1314 Utbyggnaden av E18 sträckan Köping–Västjädra

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

E18 ingår i det nationella stamvägnätet och är en del av den nordiska triangel som binder samman Köpenhamn–Oslo–Stockholm–Helsingfors. Kring städer och på vissa sträckor på landsbygden är det bitvis motorväg, men i övrigt består E18 av landsväg och motortrafikled. 

E18 mellan Örebro och Stockholm har motorväg på nästan hela sträckan, bortsett från Köping–Västjädra. Sträckan är ett viktigt pendlingsstråk och behövs för att utveckla regionen och få en bättre sammanhållen arbetsmarknadsregion.

På grund av den intensiva person- och lastbilstrafiken är den nuvarande vägen ofta drabbad av olyckor och långa stopp i trafiken. Stoppen bidrar till att trafiken måste ledas om till mindre vägar. Särskilt Köping drabbas av omledningen, då E18-trafiken tvingas in på gator som är dimensionerade för lokal trafik.

Framkomligheten på sträckan mellan just Köping och Västjädra är under all kritik, och olyckor hör mer till vanligheten än till ovanligheten. Det är inte helt ovanligt att tyngre fordon är inblandade i olyckorna, där den senaste stora bussolyckan hade en dödlig utgång. En utbyggnad av sträckan skulle kunna bidra till ett säkrare väglag och därmed till att människoliv inte behöver spillas.

Ska Västerås, Köping och Mälardalen utvecklas så måste vi fortsätta att satsa på att bli det infrastrukturnav som Västmanland har potential att bli. En utbyggnad av E18 på sträckan Köping–Västjädra är en av de viktigaste infrastruktursatsningar som behöver göras i Sverige och måste därför prioriteras i den nationella planen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

När kommer utbyggnaden av E18 på sträckan Köping–Västjädra att påbörjas?