Fråga 2016/17:1312 Artskyddsförordningens konsekvenser för enskilda företagare

av Lars Beckman (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

En skogsföretagare från Arbrå skickade in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen under hösten 2015, för att meddela att han ämnade slutavverka en del av sin skog. Hans plan var tydlig: att sluta jobba för att driva sin skog på heltid åren innan han går i pension.

Men efter några månader kom svaret: ett nej från Skogsstyrelsen. Anledningen var att den lokala fågelskådarklubben hade noterat lavskrikor på platsen och märkt ut fågelartens revir på en karta. En avverkning skulle därmed strida mot artskyddsförordningen. Kartan lämnades in till länsstyrelsen, som i sin tur meddelade Skogsstyrelsen att avverkningen inte fick genomföras. Fågelarten är inte rödlistad, men hotad, enligt Skogsstyrelsen.

Så nu skriver Svenskt Näringsliv att skogsföretagaren inte får röra sin skog vid de förbjudna områdena. Skulle han ändå få för sig att hugga ned sin skog riskerar han böter på 1 miljon kronor. Han har lagt alla sina sparpengar i skogen och har sagt upp sig från sitt jobb för att driva skogsbruket de sista åren innan han går i pension. Han får ingen ersättning alls, eftersom marken inte är ett naturreservat.

Skogsstyrelsen säger att de bara följer den lagstiftning som gäller och förstår att det kan kännas orättvist. Både Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har krävt att regeringen utreder tillämpningen av förordningen.

Sammanfattningsvis faller det i dag ett orimligt stort ansvar på den enskilda företagaren.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Kommer ministern att se över artskyddsförordningen med anledning av det som har anförts?