Fråga 2016/17:1307 Ridsport som skattefri friskvårdsförmån

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Inom nuvarande regelverk finns utrymme för arbetsgivare att bidra till olika friskvårdsalternativ för sina medarbetare. Det finns en rad områden som enligt Skatteverket klassas som skattefria motions- eller friskvårdsförmåner. Styrketräning, fotboll och ishockey klassas som avdragsgilla friskvårdsförmåner. Så långt allt väl, men även skrattgympa, körsång på arbetsplatsen, saltrum, Feldenkreispedagogik, gitarrlektioner, reflexologi, örtbad, rosenterapi, kallbad och bastubad är några andra exempel på friskvård som arbetsgivarna kan erbjuda sina anställda men inte ridsport eller för den delen golf. Det måste vara arbetsgivaren och medarbetaren som bestämmer vad som är lämplig friskvård – inte Skatteverket eller riksdagen.

Trots dess erkänt goda effekter för kropp och hälsa faller ridning utanför Skatteverkets definition av aktiviteter som klassas som skattefria motions- eller friskvårdsförmåner. Utöver de hälsofrämjande effekterna fyller ridning en viktig funktion för medarbetare med exempelvis olika funktions- och rörelsehinder, balanssvårigheter, ryggproblem och synskador.

Ridning är också en av Sveriges näst största handikappidrotter. Ca 4 000 ryttare med funktionshinder får genom ridning möjlighet till en meningsfylld och hälsofrämjande fritidssysselsättning. Jag ser på mycket nära håll i vår familj hur viktigt det är med handikappridning och dess friskvårdsskapande aktivitet.

Över en halv miljon människor rider regelbundet, vilket gör den till den näst största idrotten i landet efter fotbollen, och av dessa är 450 000 kvinnor – alltså 90 procent. Det om något borde ju vara något som manar till eftertanke – och handling – om man påstår sig vara en feministisk regering.

Att inkludera ridning som friskvård var ett socialdemokratiskt vallöfte inför valet 2014, både från Socialdemokraternas partisekreterare och från den blivande folkhälsoministern Gabriel Wikström.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är finansministern beredd att se över regelverket för de friskvårdsaktiviteter som är godkända så att alla arbetsplatser själva kan bestämma vilka aktiviteter som är relevanta för dem?