Fråga 2016/17:1302 Sveriges strategi för arbetet med kvinnors rättigheter i FN:s kvinnokommission

av Kerstin Lundgren (C)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Under april månad röstades Saudiarabien in i FN:s kvinnokommission. Det är ett land som är känt för att förtrycka sina egna kvinnliga medborgare och där kvinnor inte har samma rättigheter och skyldigheter som männen. Sverige har i dag en plats i FN:s ekonomiska och sociala råd och var ett av de länder som deltog i omröstningen rörande Saudiarabien.

Det pågår just nu en form av värderingskris i världen, där öppenhet, globalisering, demokrati och mänskliga rättigheter, inklusive kvinnors rättigheter, möter ett allt större motstånd och ifrågasätts av allt fler. Att det går bakåt när det gäller kvinnors rättigheter har också varit lite av en trend de senaste åren i arbetet inom FN. Vi kunde redan på CSW-mötet i år se hur förhandlingarna påverkades starkt av att ordföranden var från Egypten.

Det är viktigt att svenska regeringen som medlem i FN:s säkerhetsråd arbetar för att Saudiarabiens och andra länders odemokratiska och ojämställda politik inte får fäste inom FN:s kvinnokommission eller på andra ställen. Platsen i säkerhetsrådet får inte leda till att Sverige blir tyst när det gäller att framföra berättigad kritik. Det blir inte trovärdigt för en så kallad feministisk regering som säger sig bedriva en feministisk utrikespolitik.

 

Vilken strategi kommer ministern att ha för att arbetet med mänskliga rättigheter generellt och kvinnors rättigheter specifikt inte devalveras inom FN:s kvinnokommission när Saudiarabien och andra auktoritära regimer får plats och inflytande i denna?