Fråga 2016/17:1301 Saudiarabien i FN:s kvinnokommission

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Saudiarabien är ett av de värsta länderna i världen när det kommer till systematisk diskriminering av kvinnor. Ett land där kvinnor enligt lag är underordnade män och där kvinnor till exempel inte får köra bil.

Saudiarabien har nu valts in i FN:s kvinnokommission (CSW). Omröstningen var sluten, men 45 av de 52 medlemsländerna i Ecosoc – som utser vilka som ska vara med i CSW – röstade för Saudiarabien.  FN:s kvinnokommission är den kommission som sätter målen för FN:s jämställdhetsarbete och ser till att medlemsstaterna lever upp till dem.

Regeringen vill inte berätta huruvida Sverige röstade för eller emot i den slutna omröstningen. Statsrådet Åsa Regnér kommenterar att hon välkomnar en dialog om jämställdhetsfrågor och kvinnors rättigheter med Saudiarabien.

Frågan är om statsrådet inte anser att de länder som ingår i FN:s kvinnokommission bör vara förebildsländer som ligger i framkant när det kommer till jämställdhetsarbetet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad menade statsrådet med sin kommentar om dialog med Saudiarabien, och vilka krav bör enligt statsrådet ställas på de länder som ingår i FN:s kvinnokommission när det kommer till ländernas jämställdhetsarbete?