Fråga 2016/17:1300 Saudiarabien i FN:s kvinnokommission

av Tina Ghasemi (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Saudiarabien är ett av världens minst jämställda länder. Kvinnorna är underordnade männen i praktiskt taget alla aspekter av samhället, och deras medborgerliga fri- och rättigheter är kraftigt begränsade. De får till exempel inte röra sig obehindrat i det offentliga rummet, välja hur de ska klä sig eller köra bil.

I förra veckan valdes Saudiarabien, i en sluten omröstning, in i FN:s kvinnokommission, vilket är den kommission som sätter målen för FN:s jämställdhetsarbete och ser till att medlemsstaterna lever upp till dem.

Att ett land med så pass begränsad frihet för kvinnorna i landet tillåts att medverka i den organisation som upprättar FN:s globala jämställdhetsmål är uppseendeväckande. Det är lika uppseendeväckande att den svenska regeringen, som gärna kallar sig ”världens första feministiska regering”, inte har klargjort huruvida man röstade för Saudiarabiens inträde eller inte. För en regering med så pass hög svansföring i jämställdhetsfrågor som den svenska borde det ha varit självklart att rösta emot detta. Någonting annat är otänkbart. Att regeringen i stället vägrar att svara på hur man röstat visar tydligt att regeringen förlorat all trovärdighet i jämställdhetsfrågorna. Samtidigt som regeringen inte vill berätta hur man röstat i omröstningen har statsrådet Åsa Regnér kommenterat beslutet med att hon välkomnar en dialog om jämställdhetsfrågor och kvinnors rättigheter med Saudiarabien.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Är ministern och regeringen för eller emot Saudiarabiens medverkan i FN:s kvinnokommission?