Fråga 2016/17:1295 Järnvägsförbindelsen mellan Göteborg och Oslo

av Lars-Arne Staxäng (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Norge och Sverige är varandras viktigaste exportmarknader. Det är därför viktigt med en god infrastruktur mellan länderna som underlättar för transporter av gods och för pendlande mellan länderna. Särskilt viktigt är förbindelserna mellan Göteborg, Bohuslän och Oslo. Detta eftersom den största hamnen i Norge är just Göteborgs hamn. Det finns i dag en järnvägsförbindelse mellan Göteborg och Oslo. Denna järnväg kan spela en mycket betydande roll för regionens framtid och för pendlandet och handeln mellan Göteborg och Oslo.  I dag är fortfarande betydande delar av den 25 mil långa järnvägssträckan mellan Göteborg och Oslo enkelspårig.

Betydelsen och inverkan av en god infrastruktur och järnvägsförbindelse mellan Göteborg och Oslo och vidare ned till kontinenten underskattas. Det finns ett stort intresse från Norge att förbättra järnvägsförbindelsen mellan Oslo och Göteborg. Den norska regeringen tillsatte exempelvis en utredning för några år sedan för att få fram realistiska förslag för en förbättring av järnvägssträckan. Man har även tidigare visat intresse för att vara beredd att ansvara för delar av ekonomin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder eller ta några initiativ i fråga om järnvägsförbindelsen mellan Göteborg och Oslo?