Fråga 2016/17:128 En verksamhet av god kvalitet för utsatta barn

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Statens institutionsstyrelse, Sis, är statens förvaltningsmyndighet för de hem som föreskrivs i dels lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, dels lagen (1998:603) om verkställighet av sluten ungdomsvård och lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall. De berörda verksamheterna är indelade i ungdomsvård, sluten ungdomsvård samt missbruksvård. Det handlar om vård för Sveriges mest utsatta barn.

Nu sker en ytterst oroande utveckling för de mest utsatta barnen. Vänsterregeringen talar om kvalitet i välfärden, men agerar tvärtom. Nu drar regeringen, tillsammans med Vänsterpartiet, ned och sparar 541 000 kronor från och med 2017 på anslaget 4:6 Statens institutionsstyrelse inom utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg.

I mötet mellan utsatta barn som saknar trygghet är välfärdens medarbetare grunden för att börja resan till att få en bättre vardag. Därför är det oroväckande när nu Statens institutionsstyrelse fått regeringen att göra undantag vad gäller kompetenskrav och kvalitetskrav avseende medarbetare. Denna utveckling går sammantaget stick i stäv med vad regeringen säger sig satsa på nämligen de allra mest utsatta barnen och att höja kvaliteten i välfärden. Vi ska inte göra avsteg från kompetenskrav och kvaliteten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att omedelbart vidta för att säkra kvaliteten, höja den, inte sänka den, när det gäller verksamheterna inom Statens institutionsstyrelses ansvarsområden?