Fråga 2016/17:1275 Hårdare regler mot matfusk

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Regeringen har nu föreslagit en lagändring innebärande att allvarliga brott mot livsmedelslagen ska kunna resultera i ett fängelsestraff på högst två år. Vi moderater har länge drivit frågan om skärpta straff för matfusk och välkomnar därför förslaget om att höja straffskalan för livsmedelsbedrägeri för att göra överträdelser mot livsmedelslagen mer avskräckande. Det är viktigt att konsumenter kan lita på att livsmedel har hanterats i enlighet med svenska lagar och regler.

SVT:s Uppdrag granskning rapporterade den 19 april att Sveriges största importör av asiatisk mat, Hung Fat Trading, kontinuerligt fuskat med maten under en längre tid. Bland annat har företaget, enligt rapporteringen, silat bort insekter från livsmedel och bytt ut datumstämplar på varor som har passerat bästföredatum. Detta är bara en av en rad matbedrägerier som uppmärksammats i medierna under de senaste åren.

Frågan är om det lagförslag som regeringen lämnade den 10 mars 2017 är tillräckligt för att motverka omfattande matfusk i likhet med det som uppmärksammades i Uppdrag granskning den 19 april, eller om det krävs andra åtgärder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Avser statsrådet att ta något lagstiftningsinitiativ eller vidta andra åtgärder för att motverka den typ av omfattande matfusk som uppmärksammades i Uppdrag granskning den 19 april?