Fråga 2016/17:1273 Höjd biomoms

av Jörgen Warborn (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I ett svar på en skriftlig fråga gällande förslaget om sänkt moms på guidning av naturområden skriver finansminister Magdalena Andersson följande: 

"Sänkt mervärdesskatt på naturguidning förväntas medföra lägre priser och därmed ökad efterfrågan på dessa tjänster. Det bedöms i sin tur öka efterfrågan på arbetskraft i branschen, vilket leder till lägre arbetslöshet och högre sysselsättning i branschen." 

Med anledning av finansministerns svar är det rimligt att tro att finansministerns bedömning är att den höjda biomomsen, som regeringen infört, medför högre priser och därmed lägre efterfrågan på dessa tjänster. Vidare är det rimligt att tro att finansministern bedömer att detta i sin tur sänker efterfrågan på arbetskraft i branschen, vilket kommer att leda till högre arbetslöshet och lägre sysselsättning i branschen. 

Frågan är sammanfattningsvis varför regeringen har höjt biomomsen när detta drabbar biobesökare och biografägare negativt?

Mot anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Kan finansministern redogöra för de skäl som ligger bakom höjningen av biomomsen, och ser finansministern inte någon risk för negativa effekter på det sätt som beskrivs ovan?