Fråga 2016/17:1268 Målsättningen gällande förnybar energi

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

För närvarande pågår en reform av EU:s så kallade förnybartdirektiv. Det är en fråga som har mycket stor betydelse för Sveriges förmåga att uppnå våra egna högt ställda mål, särskilt eftersom förslaget som EU-kommissionen har presenterat kraftigt begränsar grödebaserade biobränslen. Dessutom föreslås även hållbarhetskriterier för biomassa. På EU-nämndens sammanträde den 24 februari 2017, då vinterpaketet diskuterades, framförde statsrådet Ibrahim Baylan följande om den svenska ståndpunkten gällande ren energi:

”Det som oroar oss, vilket jag också har tagit upp tidigare såväl i riksdagens utskott som i EU-nämnden, är naturligtvis hela förhållningssättet till bioenergi. Det gäller både biodrivmedel och biomassa i olika former. Detta är nämligen inte bara Sveriges största energikälla i dag, utan det är naturligtvis också där – med biodrivmedel – som vi ser väldigt stor potential när det gäller att åtgärda utsläppen inom transportsektorn. Vår hållning är fortfarande att det bör finnas utrymme för ambitiösare medlemsländer, som Sverige, att utan alltför mycket byråkrati och administrativa hinder kunna utveckla den här sektorn.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

Vilka alternativa förslag har statsrådet och regeringen aktivt utformat för att säkerställa att det nya förnybartdirektivet inte begränsar Sveriges tillgång till biobränslen, och vilka länder samarbetar Sverige med i denna fråga?