Fråga 2016/17:1260 Försörjningsstöd som utbetalas till mannens konto

av Maj Karlsson (V)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Försörjningsstöd är ett av få stöd som inte är individuella i vårt välfärdssystem. Detta beror på att försörjningsstödet är tänkt att vara det yttersta skyddsnätet, och hela familjens inkomster och utgifter räknas därför ihop. Såväl makar som sambor har försörjningsplikt gentemot varandra.

Utbetalningen sker till en av de vuxna i hushållet, trots att biståndet ska gå till hela familjen. Rickard Ulmestig, som har forskat på våld i nära relationer och försörjningsstöd, tror att bidraget oftast går till mannens konto. Olika kommuner gör olika utifrån principen om kommunalt självstyre. Det finns ingen statistik att tillgå över hur de olika kommunerna gör.

Enligt Sveriges Radio den 21 april 2017 har en kommun, Tingsryd, uppmärksammat att biståndet mestadels betalas ut till män och börjat betala ut biståndet till båda parter i ett gemensamt hushåll. Orsaken är framför allt att man vill motverka det så kallade ekonomiska våld som socialtjänsten sett mot en del kvinnor. De har sett att våld i en relation oftast startar med psykiskt och ekonomiskt våld, alltså att den som har tillgången till pengarna kan utöva våld eller tvång mot sin partner. Att ekonomi är ett kraftfullt verktyg för att kontrollera sin partner bekräftas av forskaren Rickard Ulmestig.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att det ekonomiska biståndet når båda parterna i ett förhållande för att undvika ekonomiskt våld och ekonomisk kontroll?