Fråga 2016/17:126 Biståndet till Palestina

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

En del av det svenska biståndet går till Palestina. När den rödgröna regeringen 2014 beslutade att erkänna Palestina förklarade utrikesminister Margot Wallström att det med erkännandet följer ett ökat ansvar för den palestinska sidan att tydligt ta avstånd från våld. Dessvärre har Wallströms förhoppning inte infriats. Den palestinska staten avlönar, direkt eller via omvägar, palestinier som sitter i israeliska fängelser dömda för terrorbrott. Det betalas även ut pengar till dödade terroristers familjer.

Det svenska biståndet till de palestinska områdena uppgick till 458 miljoner kronor förra året. Sverige borde därför med kraft kunna ställa krav på ett avståndstagande från våld samt kräva att svenska biståndspengar inte ska gå till ersättningar till dömda terrorister eller deras familjer. Om detta inte kan garanteras från palestinskt håll finns alltid möjligheten att se över nivåerna på biståndet till den palestinska staten. Svenska skattepengar ska inte direkt eller indirekt finansiera terrorism.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

På vilket sätt avser statsrådet att tillse att svenskt bistånd inte går till att finansiera olika ersättningssystem till dömda terrorister eller deras familjer?