Fråga 2016/17:1249 Undernärda äldre

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

En ny rapport, byggd på statistik från det nationella kvalitetsregistret Senior alert och Socialstyrelsen, visar att närmare 40 000 äldre inom äldreomsorgen lider av undernäring. Därtill riskerar fler än 117 000 att drabbas av undernäring. I vissa kommuner är mer än var fjärde äldre undernärd. Detta är helt oacceptabelt. Det är skamligt att äldre inte får den mat som de behöver för att leva ett meningsfullt och gott liv.

Socialstyrelsens nya rapport Öppna jämförelser 2016 – vård och omsorg om äldre visar på omfattande kvalitetsskillnader mellan olika kommuner. Det är 6 av 10 äldre som är nöjda med måltiderna. Men variationen mellan kommunerna är omfattande. Från knappt 4 av 10 nöjda i vissa kommuner till drygt 8 av 10 nöjda i kommunerna med bäst utfall. Därtill är det till exempel endast knappt 4 av 10 äldre som har hemtjänst som känner trygghet med hemtjänsten. Det duger inte.

Regeringen och ansvarigt statsråd Åsa Regnér uttalar att hon hoppas att regeringens satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen ska bidra till ökad kvalitet kring äldres mat och måltider. Det räcker emellertid inte att hoppas. Detta är en kraftig larmsignal och ett underkännande av den hittills förda politiken gällande äldre och äldreomsorgen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilken analys gör statsrådet av att så många äldre är undernärda inom äldreomsorgen, och vilka nya konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att vända denna utveckling, som går åt helt fel håll?