Fråga 2016/17:1242 Fällfångst av lodjur

av Jens Holm (V)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Vid årets licensjakt på lodjur har Naturvårdsverket delegerat besluten om jakt med typgodkända fångstredskap till länsstyrelserna. I till exempel Norrbotten och Västerbotten har lodjursjakt med fångstredskap tillåtits.

Tidigare sammanställningar från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) 2010 över skador på lodjur vid fällfångst har visat att lodjuren kan utsättas för skador i samband med utbrytningsförsök. Lodjur som fångats i fällor har bitit på fällan så att de har fått träflis i magen, och många av djuren har också skadade tänder och klor som kommit av djurens försök att ta sig ut. Detta tyder på att de fångade lodjuren utsätts för omfattande stress, och fällfångst av lodjur stoppades därför under en tid av Naturvårdsverket men är alltså återigen tillåten.

Vänsterpartiet har tidigare föreslagit ett permanent förbud mot fällfångst av lodjur då vi anser att jaktformen är oacceptabel ur djurskyddssynpunkt. Vi känner inte heller till att någon utredning eller studie skulle ge stöd för att jaktformen är godtagbar ur djurskyddssynpunkt och att det därmed skulle finnas skäl att åter tillåta denna jaktform.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att ett permanent förbud mot fällfångst av lodjur vid jakt införs?