Fråga 2016/17:1240 Läskskatt

av Sofia Fölster (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Statsrådet Gabriel Wikström har i flera medier uttalat att regeringen nu öppnar för möjligheten att införa en skatt på läsk eller socker. Till Sveriges Radio sa statsrådet att läskskatt "kan vara en väg att gå" och att den nya punktskatten "ska ses som en pusselbit i en större helhet".

I dag finns punktbeskattning av sötsaker som läsk i exempelvis Portugal, Mexiko, Storbritannien och vissa delstater i USA. Danmark införde läskskatt 2009 men avskaffade den fyra år senare, då den inte ansågs särskilt effektiv. Förra året gick också åtta svenska forskare ut och kritiserade en potentiell läskskatt i Sverige, då den ansågs vara "en svag lösning". 

Det finns skäl att oroa sig över folkhälsan vad gäller exempelvis övervikt. En aktiv livshållning, regelbunden motion, fler idrottstimmar i skolan och sunt ätande torde dock rimligen vara bättre än statliga pekpinnar och nya straffskatter. 

Utifrån detta vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet att verka för att regeringen lägger fram ett förslag till riksdagen om införande av en ny punktskatt på läsk eller socker, och när bedömer statsrådet i så fall att ett sådant förslag kan lämnas till riksdagen?