Fråga 2016/17:1231 Flyttavgifter på pensionsförsäkringskapital

av Dennis Dioukarev (SD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Fri konkurrens är grunden för en effektiv marknad. Om det finns hinder mot eller begränsningar av konkurrensen, vilka de än må vara, är risken att marknaden inte fungerar som den ska, och kostnaden läggs då på konsumenten i form av högre priser.

Det finns anledning att diskutera om pensionsförsäkringsmarknaden fungerar på ett tillfredsställande sätt. Exempelvis har medierna rapporterat om inlåsningseffekter som lett till en begränsad kundrörlighet. Ett privatekonomiskt magasin skrev följande om en av de fyra storbankerna:

”Att [de] planerar att chockhöja flyttavgifterna för vissa pensionsförsäkringar har inget annat syfte än att låsa in missnöjda kunder som annars skulle ha lämnat bolaget.” Det är bara ett av många exempel som vittnar om en dysfunktionell marknad.

Konkurrensverket är den myndighet som har till uppgift att arbeta för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet. De har analyserat pensionsförsäkringsmarknaden, och slutsatserna av deras arbete presenterades nyligen i rapporten Flyttavgifter på livförsäkringsmarknaden. Flyttavgifterna innebär en kostnad för kunden som vill byta försäkring och flytta sitt pensionskapital till ett konkurrerande företag. Vidare konstaterar man att de så kallade flyttavgifterna för pensionsförsäkringar dessutom har höjts av flera livförsäkringsföretag de senaste åren. Utöver flyttavgifterna har man identifierat ytterligare barriärer som skapar inlåsningseffekter i form av karens- och handläggningstider, administrativa rutiner samt tilläggsförsäkringar. För att åtgärda problemen föreslår rapporten ett antal förändringar i försäkringsrörelselagen och försäkringsavtalslagen.

Med anledning av det vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att förändra lagstiftningen på området i syfte att förkorta och förändra flyttprocessen på pensionsförsäkringsmarknaden?