Fråga 2016/17:1230 Särskilda åtgärder efter terrordådet

av Fredrik Eriksson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Trots otaliga varningar under många år för att terrorattacker kan och förmodligen kommer att inträffa även i Sverige verkar inte regeringen ha tagit detta på fullt allvar, förrän nu när det i många avseenden redan är för sent. Man har regelbundet och konsekvent röstat ned förslag efter förslag från Sverigedemokraterna, som om de hade genomförts sannolikt hade kunnat förhindra den tragedi som nu inträffade. När vidare polisen för några år sedan genomförde inre utlänningskontroller inom det så kallade REVA-projektet fick detta mycket skarp kritik från bland annat MP, vilka nu sitter i regering. Samtidigt menade också innevarande regerings justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att polisen borde prioritera ned avvisningar.

Likaså har såväl tidigare som nuvarande nationella samordnare mot våldsbejakande extremism uppvisat en häpnadsväckande aningslöshet. Den för tillfället förordnade stod senast nu i helgen i SVT och lyckades knappt svara på en enda konkret fråga under de sju minuter som intervjun pågick. Detta är nästan lika beklämmande som regeringens sentida uppvaknande, till synes under galgen.

Men då detta fasansfulla illdåd likväl har inträffat, på grund av terroristens onda uppsåt men tyvärr även på grund av regeringens flathet och aktiva motstånd mot verkningsfulla preventiva åtgärder, uppstår onekligen väldigt många frågeställningar. Några kommer att ta lång tid och kräva stor politisk enighet för att adressera och åtgärda på ett adekvat sätt. Men en fråga där regeringen inte bara torde kunna utan nästan förväntas agera tämligen omgående på egen hand rör vilket stöd man har för avsikt att bistå de drabbade med. Det sista den som antingen själv har skadats i attacken eller behövt se någon närstående fara illa är att nu behöva stöta på något byråkratiskt krångel, negativa ekonomiska konsekvenser eller dylikt.

Så min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson blir:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att vidta några särskilda åtgärder för att stödja och hjälpa dem som på ett eller annat sätt har drabbats av terrorangreppet den 7 april, och i så fall vilka drabbade och med vilka åtgärder?