Fråga 2016/17:1225 Regelverk för småskaliga vattenkraftverk

av Sten Bergheden (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Under interpellationsdebatten om tillståndsprocessen för småskalig vattenkraft (2016/17:387 och 391) nämnde miljöminister Karolina Skog (MP) att hennes förhoppning är att en lagrådsremiss ska kunna beslutas före sommaren. Tidigare signaler från Miljödepartementet har varit att en färdig proposition ska lämnas före sommaren, men nu kan den väntas först efter sommaren. Med andra ord förväntas den förenkling av tillståndsprocesserna som många kraftägare väntat på bli ytterligare försenad, trots tidigare tillkännagivanden och den energipolitiska överenskommelsen.

Det krävs handling och ett snabbt införande av ett regelverk om tillståndsprocesser för vattenverksamheter som är flexibelt och anpassat till hur verkligheten ser ut för många småskaliga verksamheter. Medan regeringen drar ut på tiden är det den enskilde som drabbas. Ofta ägs de små vattenkraftverken av privatpersoner eller små företag som har mycket begränsad ekonomi och inte har resurser att invänta resultatet av den beredning som regeringen ständigt återkommer till.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

När ämnar miljöministern och regeringen, i enlighet med tillkännagivanden och den energipolitiska överenskommelsen, genomföra en förenkling av tillståndsprocesserna för den småskaliga vattenkraften?