Fråga 2016/17:1204 Tjetjeniens förföljelse av hbtq-personer

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I den ryska tidningen Novaja Gazeta rapporteras att hundratals homosexuella män i åldern 16–50 år på grund av misstankar om en ”icke-traditionell sexuell orientering” gripits på gatorna i den ryska delrepubliken Tjetjenien, för att sedan ha förts bort och ”försvunnit”. Tidningen meddelar att tre personer dött men att andra källor uppger att dödssiffran kan vara högre. Myndigheterna påstår att i det inte finns några homosexuella i Tjetjenien. Uppgifterna måste tas på allvar och utredas, och klarhet om vad som hänt måste nås.

Situationen för homosexuella i Ryssland är mycket svår och har försämrats under de senaste åren, när landet gått i en traditionalistisk och nationalistiskt auktoritär riktning. I Tjetjenien är läget särskilt oroande – enligt Novaja Gazeta riskerar den som är öppen med att den inte är heterosexuell med stor säkerhet att drabbas av våld, mord och trakasserier. De specialstyrkor som citeras kallar gripandena för en preventiv utrensning.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt kommer utrikesministern att sätta press på Ryssland att släppa männen och utreda händelserna i Tjetjenien, samt i övrigt stödja landets hbtq-personer?