Fråga 2016/17:1201 Rysk atomubåt i Östersjön

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den ryska kärnvapenbestyckade ubåten Dmitrij Donskoj kommer senare under året att gå genom Östersjön och anlöpa Kronstadt. Ubåten är världens största atomubåt och har möjlighet att bära upp till 200 kärnstridsspetsar. Den används i dag som testplattform för ballistiska robotsystem. Tanken är att Dmitrij Donskoj ska delta i en flottparad som hålls i juli utanför Sankt Petersburg.

Detta kommer att bli första gången en så stor atomubåt passerar genom Östersjön. Ubåten kommer att lämna sin bas i Vita havet och färdas utanför Norges kust ned till Östersjön på sin väg till Kronstadt. Bedömare pekar på att färden kan innebära en risk för en så pass stor och relativt gammal atomubåt att passera genom vatten som är hårt trafikerade.

Dmitrij Donskojs färd genom Östersjön har också ett tydligt signalvärde. Den kan ses som ytterligare en styrkedemonstration av Ryssland i ett område där de säkerhetspolitiska spänningarna har ökat betydligt som ett resultat av den ryska aggressionen mot Ukraina och den illegala annekteringen av Krim. De senaste åren har vi även sett att Ryssland har placerat Iskanderrobotar i Kaliningrad och baserat korvetter med förmåga till långräckviddig kärnvapenbekämpning på samma ställe.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Avser utrikesministern att ta upp frågan om Dmitrij Donskoj med sin ryska motpart och diskutera lämpligheten i att låta världens största atomubåt passera genom Östersjön i ett läge där den säkerhetspolitiska spänningen redan är stor?