Fråga 2016/17:1190 Antibiotikaresistens

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Statsrådet Gabriel Wikström har nyligen startat en översyn om finansiering, subvention och prissättning av läkemedel (dir. 2016:95). Syftet med översynen är att se över dagens komplexa och svåröverskådliga system samt göra det mer hållbart och samhällsekonomiskt. Utredaren ska analysera ansvarsfördelningen för finansieringen av nya och effektivare läkemedel mellan stat och landsting samt väga för- och nackdelar med olika alternativa lösningar för subventionering och prissättning.

En modern och effektiv hälso- och sjukvård minskar människors lidande och sjukvårdens kostnader och ger en snabbare återgång till arbetslivet. En växande utmaning för hälso- och sjukvården är antibiotikaresistensen. I dag börjar vi se konsekvenserna av överdriven antibiotikaanvändning i världen och de första fallen av resistens har nu upptäckts i Sverige. Antibiotikaresistensens långtgående effekter är ännu inte kända, men vi vet att riskerna är förödande och nödvändiga att ta på allvar.

Antibiotikaresistensen kan minskas och bromsas om det totala behovet och användningen av antibiotika minskas i samhället. Det finns därmed goda skäl för hälso- och sjukvården att arbeta med mer förebyggande insatser och medel mot resistensen, vilket skulle gynna såväl hållbarheten som samhällsekonomin.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet att ge utredningen ett tilläggsuppdrag att se över möjligheten att subventionera förebyggande preparat och insatser för att minska antibiotikaanvändningen?