Fråga 2016/17:119 Långa väntetider för att nå polisen

av Lotta Finstorp (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

SVT Nyheter Örebro rapporterade nyligen om ett fall i Hallsberg där en person fått vänta på att kunna göra en polisanmälan om ett inbrott i över två dygn. Anmälaren hade först ringt till polisens nummer 114 14 och hamnat på plats 63 i kön. Därefter hade personen valt ring-upp-funktionen och fått vänta i nästan två dygn på att bli uppringd av polisen.

Detta är bara ett fall av flera där medborgare har känt att det har varit svårt att nå polisen på deras telefonnummer. Eskilstuna-Kuriren har även tidigare rapporterat om liknande problem hos polisens 114 14-nummer i Sörmland.

Polisens 114 14-nummer är menat för medborgare som har icke-akuta ärenden till polisen. Numret kan användas för att inkomma med anmälningar om misstankar om brott eller för att anmäla ett brott. Det är förståeligt att polisen prioriterar akuta ärenden, men samtidigt måste det finnas resurser för polisen och dess anställda att ta emot samtal på 114 14-numret. I en rättsstat som Sverige är det inte förståeligt att medborgare ska behöva vänta i två dygn för att anmäla ett brott. Polisen måste bli mer tillgänglig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att vidta några initiativ eller åtgärder för att medborgarna snabbare ska kunna nå polisen i Sverige?