Fråga 2016/17:1184 Lösning på bristen på tolkar

av Ida Drougge (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under den svenska insatsen i Afghanistan fick den svenska styrkan hjälp av flera afghanska tolkar. Men när insatsen var över lämnades tolkarna kvar i Afghanistan trots att de riskerat sitt liv i tjänst för den svenska styrkan. Faran för tolkarna är ännu större nu då Nato har dragit tillbaka sina trupper och talibanerna har tagit tillbaka stora områden. Flera av tolkarna har anklagat svenska staten för att ha övergivit dem, trots att de riskerat livet för Sverige. Samtidigt har det rapporterats flera gånger att vi har en akut brist på tolkar i flyktingmottagandet. Bristen på tolkar drabbar både flyktingar och myndigheter. Det är framför allt brist på tolkar som talar dari, vilket talas i Afghanistan.

Jag tycker att en bra lösning på ovanstående problem vore att de afghanska tolkar som arbetat åt Sverige beviljas uppehållstillstånd och/eller arbetstillstånd om de vill arbeta som tolkar åt Migrationsverket i Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är ministern beredd att vidta generella åtgärder för att verka för en lösning på tolkbristen i linje med mitt förslag ovan?