av Tina Ghasemi (M)
till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Många av dem som drabbas av hedersförtryck är unga. För dem kan skolan vara en fristad och en av de få platser där de känner sig trygga. Men tecknen på att de är drabbade kan ofta finnas där. De kan visa sig i en upprepad frånvaro från skolans simlektioner, i en avsaknad av vänner, en påtaglig vana att aldrig säga något under skolans lektioner, att hålla sig tyst, att hålla sig undan och att inte ta plats.
För skolans personal som kommer i kontakt med elever som är drabbade av hedersrelaterat våld och förtryck är det oerhört viktigt att de känner igen förtryckets uttryck. Bara därigenom kan de hjälpa de drabbade. Men ofta saknar de kunskap om hedersförtryck och vad de ska vidta för åtgärder när de kommer i kontakt med elever som drabbats av detta. Det är därför viktigt att skolpersonal får utbildning i hur de ska känna igen och hjälpa dem som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.
Skolan har enligt lag ett värderingsuppdrag, i vilket det ingår att förmedla och förankra respekten för de mänskliga rättigheterna hos eleverna. Att hjälpa de elever som förvägras samma rättigheter borde vara en självklar del av det arbetet.
Med anledning av det som ovan anförs vill jag därför fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:
Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att se till att berörd personal på Sveriges skolor har adekvat utbildning i hur de ska känna igen hedersförtryckets uttryck och gå till väga för att hjälpa dem som drabbas härav?