Fråga 2016/17:1180 Utförselkontroll av stöldgods

av Thomas Finnborg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tullverket har en viktig uppgift när det gäller samhällets gränsskydd med uppgift att försvåra möjligheten att föra in varor och substanser som kan utgöra en fara för medborgarnas säkerhet, miljö och hälsa. I regeringens regleringsbrev till Tullverket 2017 står det bland annat att det är särskilt viktigt att förhindra smuggling av narkotika och vapen liksom att förhindra storskalig eller frekvent införsel av alkohol och tobak.

Tullverket har däremot inte som uppgift att förhindra utförsel av stöldgods från Sverige. Orsaken till detta är att det i dag inte är en brottslig handling att föra ut stöldgods ur landet. I stället går 98 procent av tullpersonalens tid i färjehamnar åt till att kontrollera införsel av gods, vilket regeringen också har bett myndigheten att prioritera.

Att förhindra införsel är naturligtvis av största vikt, men i dag vittnar Tullverket om att det finns en stor frustration bland tullpersonal i färjehamnar eftersom de kan se att fordon med misstänkt stöldgods kan passera ut från Sverige utan kontroll. Stöldgods för mångmiljonbelopp försvinner alltså ut från Sverige varje år. Ett exempel är det ökande antalet stölder av båtmotorer. Förra året stals omkring 3 000 båtmotorer i Sverige, och över 70 procent av de stulna motorerna beräknas sedan försvinna utomlands.

Lagstiftningen borde alltså ändras så att utförande av stöldgods görs till en brottslig handling, samtidigt som Tullverkets tillförs utökade resurser och får i uppdrag att tydligare kontrollera utförsel av stöldgods.

Eftersom internationellt verksamma stöldligor väljer verksamhetsområde bland annat utifrån risken för upptäckt är det sannolikt att en stärkt utförselkontroll relativt snabbt skulle resultera i en minskning av stölderna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Delar statsrådet bedömningen att det behövs en skärpt utförselkontroll för att förhindra att stöldgods förs ut från Sverige, och vilka åtgärder kommer statsrådet och regeringen i så fall att vidta för att komma till rätta med problemet?