Fråga 2016/17:118 Arbetskraftsinvandring

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

På senare tid har flera fall uppmärksammats där arbetskraftsinvandrare har utvisats från Sverige. Detta trots att de jobbar, gör rätt för sig och av allt att döma har haft och har seriösa arbetsgivare.

Sverige behöver fler företag som startar, växer och anställer. Det ställer krav på ett konkurrenskraftigt näringsklimat med god tillgång till kvalificerad arbetskraft.

Arbetskraftsinvandring bidrar till att ett land utvecklas och till en växande ekonomi. Då krävs att inte stelbenta regler eller onödig byråkrati sätter hinder i vägen. Små misstag från en seriös arbetsgivare, vilka rättas till, ska inte behöva leda till att en person med jobb och egen försörjning utvisas från Sverige.

Regeringen har en pågående utredning om arbetskraftsinvandring (dir. 2015:75). Den är dock helt inriktad på att stävja missbruk. Att alla former av missbruk med koppling till arbetskraftsinvandring motarbetas är av stor vikt. Här har Moderaterna flera egna förslag. Samtidigt är det självklart att den arbetskraftsinvandrare som är anställd på ett seriöst företag, och som jobbar och gör rätt för sig, inte ska utvisas utan att det finns en rimlig anledning.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad gör ministern och regeringen för att förbättra förutsättningarna för arbetskraftsinvandring?