Fråga 2016/17:1178 Spridning av försvarets materiel och förnödenheter

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I dag fungerar Försvarsmaktens centrallager och distributionscentral i Arboga som ett nav för försvarets materielförsörjning. Ett av syftena med etableringen av centrallagret var att öka effektiviteten och spara pengar som i stället kunde läggas på Försvarsmaktens insatser. Beslutet om att etablera centrallagret togs dock i en tid när de säkerhetspolitiska spänningarna i vårt närområde var betydligt mindre än i dag.

I dag ser vi en helt annan säkerhetspolitisk situation, särskilt efter den ryska aggressionen mot Ukraina och annekteringen av Krim. Den ryska upprustningen och ökade kapaciteten när det gäller fjärrbekämpning, med till exempel kryssningsrobotar, ställer nya krav på det svenska försvaret att i ökad utsträckning kunna sprida ut sina resurser. I det senaste försvarsbeslutet ingår bland annat också resurser för spridning av flygstridskrafterna.

Att Försvarsmaktens materiel och resurser finns tillgängliga i hela landet, och inte minst nära de förband som ska använda dem, är centralt för att krigsförbanden ska kunna lösa sin uppgift. Det kommer alltid att finnas behov av ett centralt nav för att distribuera Försvarsmaktens materiel och resurser, men frågan är om centrallagret är för sårbart för attacker och härbärgerar en för stor del av materielen.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser försvarsministern att verka för att Försvarsmaktens materiel och förnödenheter i ökad utsträckning sprids i landet, så att de finns närmare krigsförbanden och därmed minskar sårbarheten?