Fråga 2016/17:1177 Försvarsmaktens samlade luftförsvarsförmåga

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sveriges luftförsvarsförmåga vilar på ett antal ben. Den inkluderar bland annat JAS Gripen-systemet, luftvärn med olika räckvidd och radarspaningsflyg. Alla dessa delar fyller olika funktioner och bildar tillsammans en slagkraftig helhet som bidrar till att skydda Sveriges luftrum mot angrepp.

Dagens Nyheter kunde den 31 mars rapportera om att de flygplan av typen Saab 340 som bär den flygburna radarspaningsutrustningen kommer att falla för åldersstrecket kring år 2020. Om Sverige ska kunna bibehålla den flygburna radarförmågan måste beslut om systemets framtid tas i närtid. En faktor när man ska ta ställning till är också vilken flygplanstyp som ska bära utrustningen i framtiden. Saab 340 är ett relativt långsamt plan.

Försvarsmakten pekar på systemets betydelse när det gäller att kunna ha en god förvarning och kontroll på luft- och sjöläget i Östersjön. Detta är en förmåga som blivit allt viktigare i takt med det försämrade omvärldsläget i Sveriges närområde. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist följande:

 

Hur ser försvarsministern på betydelsen av det flygburna radarsystemets framtid, och avser försvarsministern att i närtid verka för att beslut tas om dess vidmakthållande?