Fråga 2016/17:1176 Boverkets byggregler gällande energi

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Systemgränsen för Boverkets byggregler utgår från hur mycket energi som har köpts in (köpt energi) i stället för hur mycket energi byggnaden använder (använd energi). Detta skapar problem eftersom reglerna inte tar hänsyn till helheten i energisystemen och missgynnar nya energilösningar. Till exempel gynnas uppvärmningslösningar som värmepumpar framför fjärrvärme.

Både Miljömålsberedningen och Energikommissionen förordar att reglerna ska utgå från använd energi eftersom det ger neutralitet i valet mellan olika energilösningar.

Exempelvis framgår det av Energikommissionens slutbetänkande till regeringen att: ”Nuvarande systemgräns i både Boverkets byggregler (BBR) och i förslaget om nära-nollenergihus är levererad (köpt) energi. Denna systemgräns gynnar individuella uppvärmningslösningar (t.ex. värmepumpar) framför gemensamma energisystem (t.ex. fjärrvärme). Byggreglerna bör vara neutrala till valet mellan el och fjärrvärme, genom att fokusera på använd energi snarare än köpt energi.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

När och på vilket sätt avser statsrådet att agera för att säkerställa att Boverkets regler ändras i linje med vad som har förordats av både Miljömålsberedningen och Energikommissionen?