Fråga 2016/17:1168 Tullverkets befogenheter

av Lars-Arne Staxäng (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Världen har blivit mer globaliserad, och så har även brottsligheten. Förra sommaren kunde vi läsa i nyheterna om att Tullverkets personal tvingas släppa igenom misstänkt stöldgods på grund av att polisen inte har möjlighet att komma till platsen. Detta eftersom Tullverkets personal saknar de juridiska befogenheterna att beslagta stöldgodset eller frihetsberöva den misstänkta personen i väntan på att polisen ankommer.

Det är stora mängder stöldgods som försvinner från Sverige till andra länder. Under 2016 polisanmäldes 2 572 stulna båtmotorer i Sverige. Detta är en ökning med 11 procent jämfört med 2015, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Enligt tidigare uppskattningar från exempelvis Larmtjänst AB försvinner uppemot 70 procent av de stulna båtmotorerna utomlands. Det handlar dock inte enbart om båtmotorer, utan det kan vara alltifrån borrmaskiner och motorsågar till entreprenadmaskiner som stjäls i Sverige och förs utomlands.

För att förhindra smuggling av stöldgods från Sverige är det viktigt att man ser över möjligheterna som Tullverket har att stoppa stöldgods vid Sveriges gränser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ eller vidta några åtgärder för att se över Tullverkets befogenheter att förhindra utförsel av stöldgods från Sverige?