Fråga 2016/17:1167 Uppdrag till MUCF

av Andreas Norlén (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Tankesmedjan Timbros webbtidning Smedjan har genomfört en omfattande granskning av den bidragsgivning som sköts av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), vilken redovisas i fem artiklar på https://timbro.se/smedjan/reportage/

Artiklarna innehåller allvarlig kritik mot MUCF:s sätt att kontrollera var bidragspengar hamnar.

Artikel tre bär den talande rubriken Oseriös antiextremism, seriös extremism, medan den fjärde är betitlad MUCF misslyckas med antirasismprojekt.

I den tredje artikeln ges flera exempel på hur MUCF har finansierat organisationer som bjudit in talare med extremistiska, islamistiska åsikter. Ungdomsföreningen al-Hadi ingår i Islamiska shiasamfunden i Sverige (ISS), som förra året beviljades 498 000 kronor för en fredsutbildning. Så här skriver Smedjan om al-Hadi:

”Al-Hadi sprider inte heller någon trevlig kvinnosyn. Ett inlägg på föreningens Facebook-sida lyder: ’De bästa kvinnorna är de som täcker sig från obehöriga och främmande män.’ Ett återkommande inlägg på sidan är ’Fråga Sheiken’, en frågespalt som i november 2016 svarade på frågan hur islam definierar våldtäkt och vad straffet är. Svaret var att inom islamisk juridik räknas det som våldtäkt när en man tvingar en kvinna som inte är hans fru till sexuellt umgänge. Straffet är döden. Om han är gift med kvinnan räknas det däremot inte som våldtäkt. I stället meddelar Al-Hadi att det är förbjudet för en fru att undvika sin man om han söker sexuellt umgänge. Undantaget är sjukdom eller när kvinnan har menstruation, men då påpekas att hon på annat sätt bör möta sin mans sexuella behov.”

Hundratusentals kronor har gått i bidrag från myndigheten till olika projekt som arrangeras av Sveriges förenade muslimer, SFM. SFM har bjudit in talare vilka glorifierar martyrskap och säger att flickor som är tolv år och som inte täcker sig hamnar i helvetet, något som uppmärksammats av Aftonbladet:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/bl19l/lar-ut-att-12-aringar-hamnar-i-helvetet--far-bidrag-av-staten

För att tillmötesgå tillkännagivanden som riksdagen har riktat mot regeringen om radikalisering och extremism har regeringen gett MUCF i uppdrag att ta fram och sprida en vägledning för samverkan mellan kommuner och det civila samhällets organisationer i arbetet med att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Samma myndighet har fått i uppdrag att säkerställa att endast organisationer som uppfyller ställda demokrativillkor får statsbidrag. Den myndighet som har betalat ut stora summor i bidrag till organisationer med koppling till extrem islamism ges nu alltså dessa förtroenden av regeringen.

Jag vill därför ställa följande fråga till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Anser ministern att det är lämpligt att ge dessa viktiga uppdrag, som syftar till att tillgodose riksdagens tillkännagivanden, till den kritiserade myndigheten MUCF?